12 XRONIA ZAGORIWOOD

Το ZAGORIWOOD είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό Φεστιβάλ-Εργαστήριο.

Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στα βουνά της Ηπείρου με βάση το χωριό Κάτω Πεδινά στα Κεντρικά Ζαγοροχώρια, 40 χλμ από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα και σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων. Από το 2010, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, και κάθε Ιούλιο από τότε, ένα πλήθος φίλων και επαγγελματιών του κινηματογράφου αλλά και γενικά των οπτικοακουστικών εφαρμογών καταφθάνει εκεί και συμμετέχει στα εργαστήρια, τις προβολές και τα μουσικά και θεατρικά events που πραγματοποιούνται. Ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με την ιδιαίτερη, πλούσια παράδοση του τόπου (αρχιτεκτονική, μουσική, διατροφή, κλπ) αλλά και το ντόπιο πληθυσμό (που και εκείνος συμμετέχει στις δραστηριότητες παίζοντας στις ταινίες των σπουδαστών, προσφέροντας σπίτια κ χώρους για γυρίσματα κλπ).

Δημιουργοί του σύγχρονου κινηματογράφου έρχονται να προβάλλουν εκεί για πρώτη φορά σε κοινό τις νέες τους ταινίες (ως work in progress) πριν ακόμα αυτές πάρουν το δρόμο τους για τα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες. Νέοι κινηματογραφιστές, στα πρώτα τους βήματα, έρχονται να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένους τομείς της τέχνης τους. Νέοι, αρχάριοι, φίλοι του σινεμά διδάσκονται σε βάθος την δημιουργική γραμματική της εικόνας.

Οι προβολές μας καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και των κινηματογραφικών ειδών. Έχουν ιδιαίτερο χρώμα και παλμό καθώς το κοινό αποτελείται από τους μαθητές των εργαστηρίων, κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων, και πολλούς άλλους.

Το ZAGORIWOOD αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα στην πρακτική. Οι διδάσκοντες είναι όλοι ενεργοί επαγγελματίες* του κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μουσικοί κλπ. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ύπαρξης της διοργάνωσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός: έχουν ήδη παραχθεί από τους σπουδαστές και κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων περί τις 40 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).

Μερικά από τα εργαστήρια: animation, ντοκιμαντέρ, σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο, video games, σενάριο, σχεδιασμός ήχου, υποκριτική στην κάμερα, Από την ιδέα ως την ταινία, VFX/Compositing κ.α. Προσπαθούμε οι επιλογές μας  να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις (αισθητικές-τεχνολογικές κ.ά.) στο χώρο του οπτικοακουστικού, περιλαμβάνοντας εφαρμογές που ανταποκρίνονται στο αίτημα της ψηφιακής δημιουργικότητας που ζητά η εποχή μας.

Οι δραστηριότητες της διοργάνωσης δεν περιορίζονται στις κλειστές αίθουσες του παλαιού (χτισμένου το 1901) πέτρινου Παρθεναγωγείου των Κάτω Πεδινών. Απλώνονται σε πλατείες, αγρούς, ποτάμια αλλά και στα γειτονικά πολύ κοντινά χωριά. Η μοναδική ομορφιά της φύσης του Ζαγορίου προσφέρει στη διοργάνωση μια αληθινά ξεχωριστή ανάσα, κάνοντας τη συμμετοχή στο φεστιβάλ να γίνεται εμπειρία ζωής. Όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών …απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν.

Κάποια ακόμα στοιχεία για μας

⦁ Το άνοιγμα στο εξωτερικό και η «διεθνοποίηση» του Zagoriwood αποτελεί βασικό μας στόχο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το καλοκαίρι του 2019 προσκαλέσαμε τον Eric Knudsen, (καθηγητή Οπτικού και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρνμουθ της Αγγλίας και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ). Μαζί του και σε συνεργασία με το διεθνές StoryLab International Film Development Research Network πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα (αγγλόφωνο) εργαστήριο Ethnomediaology.
Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε στις 2 επόμενες χρονιές αυτή μας την προσπάθεια δημιουργίας του «Κινηματογραφικού Χωριού» που ονειρευόμαστε, εγγεγραμμένου και στα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά events με τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία.
⦁ Οι νέοι κινηματογραφιστές και η ελληνική μικρού μήκους ταινία έχουν μεγάλο μερίδιο στις επιλογές μας. Κάθε χρόνο ένα πλήρες πρόγραμμα από ταινίες μικρού μήκους προβάλλεται τόσο στην έδρα της διοργάνωσης («Σινε Παρθεναγωγείο» και στην κεντρική πλατεία Κάτω Πεδινών) όσο και σε προβολές που συστηματικά πραγματοποιούμε από το 2018 στα χωριά ολόκληρης της περιοχής.
⦁ Πιστεύουμε στα δίκτυα. Προσπαθούμε να συνεργούμε, συμμετέχοντας και δημιουργώντας κοινές δράσεις, με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς: φωτογραφικό φεστιβάλ PHOTOMETRIA Ιωαννίνων – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Περιβαλλοντικός Σταθμός ΠΑ.ΛΑ.ΣΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.
⦁ Το Zagoriwood διοργανώνεται από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ η οποία αποτελείται από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Ζαγόρι όλο το χρόνο. Η επιτυχία και η συνέχεια (12 χρόνια) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη και την συμμετοχή των κατοίκων και των μικρών επιχειρηματιών του Ζαγορίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής, ο σεναριογράφος-ηθοποιός Γιώργος Μακρής.

*Επαγγελματίες του κινηματογράφου που… πήραν τα βουνά

Τζώρτζης Γρηγοράκης, σκηνοθέτης - Θοδωρής Αρμάος, μοντέρ - Αργύρης Πανταζάρας, ηθοποιός - Ζαχαρίας Μαυροειδής, σκηνοθέτης/σεναριογράφος - Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης - Βαγγέλης Μουρίκης, ηθοποιός. Ροβήρος Μανθούλης, σκηνοθέτης/ Γιάννης Οικονομίδης, σκηνοθέτης / Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης/ Άκης Κερσανίδης, σκηνοθέτης-διευθυντής φωτογραφίας / Κλεάνθης Δανόπουλος, σκηνοθέτης / Γιώργος Μακρής, σεναριογράφος / Θάνος Αναστόπουλος, σκηνοθέτης
Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης / Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτις
Νίκος Περάκης, σκηνοθέτης / Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτις/ Νίκος Παναγιωτόπουλος, σεναριογράφος / Αργύρης Θέος, διευθυντής φωτογραφίας / Μάκης Παπαδημητρίου, ηθοποιός / Χρύσα Τζελέπη, σκηνοθέτις-μοντέζ / Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης / Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης-σεναριογράφος/ Αλέξης Γράψας, συνθέτης / Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος /Ελισάβετ Χρονοπούλου, σκηνοθέτις-μοντέζ / Γιώργος Γιαννέλης, διευθυντής φωτογραφίας / Χρήστος Γεωργίου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος / Ίρις Ζιόγκα, σκηνοθέτις Animation /Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης / Ιάκωβος Παναγόπουλος, σκηνοθέτης-πανεπιστημιακός / Eric Knudsen σκηνοθέτης-πανεπιστημιακός /Μαρίσσα Τριανταφυλίδου, ηθοποιός / Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης-σεναριογράφος

Κάποια links:

https://www.ethnos.gr/politismos/sinema/43688_fota-kamera-pame-sto-zagoriwood
https://popaganda.gr/newstrack/to-ergastirio-kinimatografou-zagoriwood-klini-ta-10/?fbclid=IwAR0UGP1y1hSeSZ5vZ24OpjwsMjnvAAdODnZkewvc3odrSfGQ5lO0NGJ6nDM
https://parallaximag.gr/agenda/events/zagoriwood-logos-gia-na-pareis-ta-vouna-to-kalokairi
https://www.makthes.gr/kato-pedina-edo-zagoriwood-70511
https://flix.gr/news/zagoriwood-2020-announcement-july-24.html
https://www.youtube.com/watch?v=nIliaL5rbb0

324

ΜΑΘΗΤΕΣ

14

ΧΡΟΝΙΑ

51

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

37

GUEST- ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

H παρέα βουνίσιων που αγαπούν τόσο πολύ το σινεμά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
Διεύθυνση Εργαστηρίου/Σενάριο

Σεναριογράφος, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ZAGORIWOOD Δραματική σχολή Πέλου Κατσέλη, υπότροφος Ωδείου Αθηνών, σεμινάρια και εργαστήρια Ελλήνων και ξένων δασκάλων με

Γιαννης Καντεα-Παπαδοπουλος
κριτικός κινηματογράφου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του έβλεπε ταινίες και άκουγε μουσική, με απαραίτητα διαλείμματα

Έλλη, 25 χρονών, Αγγλική Φιλολογία, μετάφραση. Φλερτάρω με τον κινηματογράφο εδώ και οχτώ χρόνια με σεμινάρια και μικρού μήκους, ενίοτε

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΛΑΞΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αν και αρχικά τον κέρδισε η αρχιτεκτονική, σταδιακά ξεκίνησε να ανακαλύπτει την κρυφή γοητεία του κινηματογράφου. Μέχρι να πάρει την

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΚΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

εργαστηρια

Κολυμπώντας στη θεωρία μέσα από την πράξη

elGreek