Λίγα λόγια για μας

  • Λίγα λόγια για μας

ΖΑΓΟΡΙWOOD –  στα βουνά της Ηπείρου
για πρώτη φορά στην Ελλάδα  ένα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ-ΔΙΚΤΥΟ.

Με κεντρική φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα + 1 υπολογιστής= μία πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» ξεκίνησε το 2010  το Εργαστήριο Κινηματογράφου, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου με βάση το χωριό Κάτω Πεδινά. Νέοι  κινηματογραφιστές και νέοι που αγαπούν το σινεμά –από όλη την Ελλάδα , διδάσκονται πάνω στα μυστικά και τις τεχνικές της οπτικοακουστικής αφήγησης από έμπειρους επαγγελματίες όχι απλώς στη θεωρία αλλά φτιάχνοντας ταινίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το “ZAGORIWOOD” όπως επικράτησε να λέγεται η διοργάνωση, έγινε πόλος έλξης αναγνωρισμένων ελλήνων κινηματογραφιστών που παρουσιάζουν εκεί για πρώτη φορά σε κοινό τις νέες τους ταινίες πριν ακόμα αυτές ταξιδέψουν στα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες και πραγματοποιούν workshops στο παράλληλο πρόγραμμα «Συναντήσεις».  Ανάμεσά τους: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Νίκος  Περάκης, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Ακης Κερσανίδης, Κλεάνθης Δανόπουλος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αργύρης Θέος, Χρύσα Τζελέπη, Δημ. Κουτσιαμπασάκος, Αλέξης Γράψας, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Δημήτρης Αθανίτης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος κ.ά. Παρά τη δυσμενή οικονομική συνθήκη, την απόσταση από το κέντρο και τα «κέντρα» και ενισχυμένη από την αγάπη και στήριξη των ντόπιων, η δραστηριότητά μας επιβίωσε και αναπτύσσεται δημιουργώντας προγράμματα και εργαστήρια για όλα τα μέλη της κινηματογραφικής οικογένειας: σκηνοθέτες, ηθοποιούς, φωτογράφους, μουσικούς, σεναριογράφους κλπ.

Ο επόμενος στόχος μας αξιοποιώντας ήδη υπάρχοντες -και συχνά ανενεργούς, πόρους (κτίρια, φυσικό περιβάλλον, ξενοδοχειακές υποδομές, άνθρωποι) να δημιουργήσουμε στην υπέροχη φύση των Ηπειρώτικων βουνών ένα διεθνές «κιν/φικό χωριό» που να απευθύνεται στους νέους (αλλά και τους επίδοξους) κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Να καθιερώσουμε τα Ζαγοροχώρια ως τόπο μιας γιορτής νέων καλλιτεχνών, ένα ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού εκπαίδευσης, ανάπτυξης συνεργασιών, ανταλλαγής εμπειριών και εκκίνησης νέων σχεδίων, παρουσίασης νέων τεχνικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων για την οπτικοακουστική αφήγηση.

Η διοργάνωση γίνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου (έδρα στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου) με τη συνεργασία των Anemicinema Lab (Θεσσαλονίκη) και Mountain View (Αθήνα) και υπό τη Διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή.

Datsun style_zagori

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *