Ανοιχτή Θέα

Ανοιχτή Θέα

Το Εργαστήριο “Ανοιχτή Θέα” απευθύνεται στους νέους κινηματογραφιστές. Θα περιλαμβάνει κάθε φορά μια ενότητα εξειδικευμένων κατασκευαστικών θεμάτων που θα εξετάζονται πρακτικά και με την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών.

(Η εργασία εδώ, όπως και στα υπόλοιπα εργαστήρια, γίνεται με τη χρήση laptop και όποιου τύπου ψηφιακής κάμερας.)

DSC_0097 1

Πρόγραμμα 2016:

“Πριν το Σενάριο” – Ηλίας Δημητρίου:

“Θα ξεκινήσω με τις παρατηρήσεις δύο ανθρώπων που μου έκαναν εντύπωση όταν τις πρωτοάκουσα. Η πρώτη προερχόταν από τον Γιώργο Αρβανίτη διευθυντή Φωτογραφίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου και διεθνώς γνωστό για τα υπέροχα κάδρα του. Τον ρώτησα λοιπόν ποια πράγματα πιστεύεις πως κάνουν μια ταινία καλή; και μου απάντησε με σοβαρότητα: “Τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ένα καλό σενάριο το δεύτερο είναι ένα καλό σενάριο και το τρίτο είναι ένα καλό σενάριο”. Και όταν αργότερα γνώρισα τον Lewis Cole  (δάσκαλο στα σεμινάρια σεναρίου του MFI),και τον ρώτησα με περισσή αφέλεια, τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει ένα καλό σενάριο, μου απάντησε με χαμόγελο: “For a good screenplay you need three things. Rewritting, Rewritting, Rewritting”. Δεν ξέρω αν αυτές οι δύο συμβουλές με έμαθαν να γράφω καλά σενάρια ή να κάνω καλές ταινίες. Έμαθατ ουλάχιστον πως πριν να κάνεις μια ταινία πρέπει να γράψεις ένα σενάριο. Ή δεν είναι έτσι;  Μπορεί και όχι.

Πριν το σενάριο όμως υπάρχει κάτι; Όλοι θα συμφωνήσουμε νομίζω, πως πριν το σενάριο πρέπει να να υπάρξει μια καλή ιδέα. Αν όμως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ιδέες για ένα σενάριο μπορεί να εμπνευσθούμε ίσως και δεκάδες ιδέες μέσα σε ένα λεπτό. Και τότε θα πρέπει να διαλέξουμε την καλύτερη. Ποια είναι η καλύτερη όμως; Αυτή που μας φαίνεται τώρα σαν καταπληκτική ιδέα μετά από λίγο μας φαίνεται ανιαρή κλισέ και προβλέψιμη.  Πριν αρχίσουμε να γράφουμε το σενάριο λοιπόν και να αρχίσουμε να ερωτευόμαστε τις φοβερές μας ατάκες, την απίστευτη πλοκή ή την πρωτοποριακή μας ιδέα, λέω να γνωρίσουμε πρώτα τους χαρακτήρες μας. Γιατί χωρίς χαρακτήρες δεν υπάρχει ιστορία, ενώ χωρίς ιστορία μπορούν να δημιουργηθούν οι χαρακτήρες.Ο ήρωας μας όσο και αν αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, μπορεί να δημιουργηθεί πριν ακόμα και την καταπληκτική μας ιδέα. Κι αφού τον φτιάξουμε θα έχουμε έναν άνθρωπο που που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μαζί και την ιδέα και το σενάριο αφού θα ξέρει την δική του ιστορία του από πρώτο χέρι. Μέσα σε τρεις μέρες θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε μαζί ένα χαρακτήρα. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη ιστορία ή λαμπρή ιδέα. Θα τα καταφέρουμε; Δεν έχω ιδέα!”

 

“Μυθιστόρημα – Παράσταση – Ταινία – Σίριαλ” – Γρηγόρης Καραντινάκης:

Μια γλώσσα σε διαφορετικές διαλέκτους. Δραματουργία, Φαντασία, Υποκριτική και Πλάνο σαν παρτιτούρα σύνθεσης έργου. “Δέκα μαθήματα του δημοτικού σχολείου που ξεχάσαμε.”

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *