Εκδήλωση – Αφιέρωμα

«Ο Άνθρωπος στο Φυσικό Περιβάλλον - Όταν ο Κόσμος αλλάζει»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του ZAGORIWOOD 2019, «Ο Άνθρωπος στο Φυσικό Περιβάλλον – Όταν ο Κόσμος αλλάζει», η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ διοργανώνει:

  • Εκδήλωση με θέμα

«ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ, στις 19:30.

Με τη συμμετοχή των:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΡΗΓΑΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗΣ Επιχειρηματίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΣ Σκηνοθέτης ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Μελισσοκόμος.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα (2019, 80΄).

  • Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο Άνθρωπος Πάντοτε»
    Τρίτη 16 Ιουλίου, στην αυλή του Παρθεναγωγείου Κάτω Πεδινών, στις 21:30.

Θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες:

  • υποτιτλισμένες και σε 1η προβολή στην Ελλάδα

Επιστροφή στις ρίζες (2018). Σκηνοθεσία: Tejon tribe members.

Μια μέρα στη ζωή ενός φύλακα (2018). Σκηνοθεσία: Wind Wolves Preserve rangers.

Σκάβοντας βαθιά (2018). Σκηνοθεσία: UCLΑn Archeology Students

  • και οι βραβευμένες ελληνικές

Το χαμομήλι (2012). Σκηνοθεσία: Νεριντάν Ζιντζηρία, 15’

O Σπόρος (2015). Σκηνοθεσία: Ιφιγένειας Κοτσώνη, 25’

Το Σύκο (2015). Σκηνοθεσία Νίκου Κολοβού, 13΄

 

Το αφιέρωμα «Ο Άνθρωπος στο Φυσικό Περιβάλλον – Όταν ο Κόσμος αλλάζει» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο Άνθρωπος Πάντοτε» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια το φτωχότερο τμήμα όχι μόνο της ελληνικής επικράτειας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εδαφική της μορφολογία σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σύγχρονων οδικών δικτύων την κρατούσαν σε ουσιαστική απομόνωση από τον κορμό της χώρας αλλά και τις οικονομικές και άλλες εξελίξεις. Λογικές συνέπειες η καταρρέουσα κτηνοτροφία της, η ανυπαρξία γεωργικής παραγωγής, η περιορισμένη βιομηχανία, η μηδαμινή επενδυτική δραστηριότητα, η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, η ερήμωση του ιστού της. Ταυτοχρόνως όμως η υπανάπτυξη αυτή κράτησε και ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον της από καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα το να διατηρεί ακέραια τη φυσική της ομορφιά, τις συνήθειες και αξίες του πνευματικού της πολιτισμού (όπως αυτά αναπαράγονται στο επίπεδο της καθημερινής ζωής των κατοίκων της). 

Τα μεγάλα έργα των πρόσφατων χρόνων (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός) δείχνουν να ανατρέπουν αυτό το «τοπίο» και τα σημάδια μιας αλλαγής στο οικονομικό πεδίο αρχίζουν να αναφαίνονται: ραγδαία αύξηση τουριστικού ενδιαφέροντος, πολυεπίπεδο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενεργοποίηση ερευνών για ενεργειακά αποθέματα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Είναι φυσικό επακόλουθο η περίσκεψη για τα φαινόμενα της επόμενης ημέρας αλλά και η ανάγκη προετοιμασίας για το –άγνωστο- επερχόμενο μέλλον να αρχίζουν να απασχολούν τους Ηπειρώτες. «Όταν ο Κόσμος αλλάζει», ο άνθρωπος, ως αντικείμενο και ταυτόχρονα υποκείμενο των αλλαγών, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα σωστά εργαλεία που θα του επιτρέψουν να ρυθμίζει/τροποποιεί τα τεκταινόμενα αλλά και να συμβαδίζει με αυτά. Να μπορεί να υποδεχτεί την καινούργια εποχή χωρίς το φόβο της απώλειας της ταυτότητάς του.

Tο Zagoriwood κλείνει φέτος τον πρώτο του 10ετή κύκλο και αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη σχέση που δημιούργησε μαζί του ο πληθυσμός της περιοχής. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οφείλουμε (στο μέτρο της δυνατότητάς μας) να συνεισφέρουμε με το δικό μας τρόπο και να βοηθήσουμε τις σκέψεις και την επεξεργασία των νέων δεδομένων από τους κατοίκους του Ζαγορίου με κατεύθυνση τη δημιουργική και βιώσιμη συνέχεια.
Στόχος, μέσω του αφιερώματος «Ο Άνθρωπος στο Φυσικό Περιβάλλον – Όταν ο Κόσμος αλλάζει», είναι η ανάδειξη της αλληλεξάρτησης φυσικού περιβάλλοντος, πολιτισμού και ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και της βαρύτητας του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην καθημερινότητα της υλικής ζωής, στην οικονομία. Ακόμα, η υπενθύμιση πως η ιστορική και πολιτισμική Μνήμη εμπεριέχεται και στον περιβάλλοντα χώρο («άυλη πολιτιστική κληρονομιά»).