Η φιλοσοφία μας

Το ZAGORIWOOD είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό Φεστιβάλ-Εργαστήριο. Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στα βουνά της Ηπείρου με βάση το χωριό Κάτω Πεδινά στα Κεντρικά Ζαγοροχώρια και σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων. Από το 2010, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, και κάθε Ιούλιο από τότε, ένα πλήθος φίλων και επαγγελματιών του κινηματογράφου αλλά και γενικά των οπτικοακουστικών εφαρμογών, καταφθάνει εκεί και συμμετέχει στα εργαστήρια, τις προβολές, τα μουσικά και θεατρικά events που πραγματοποιούνται. Δημιουργοί του σύγχρονου κινηματογράφου έρχονται να προβάλλουν εκεί για πρώτη φορά σε κοινό τις νέες τους ταινίες (ως work in progress) πριν ακόμα αυτές πάρουν το δρόμο τους για τα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες. Νέοι κινηματογραφιστές, στα πρώτα τους βήματα, έρχονται να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένους τομείς της τέχνης τους, ερασιτέχνες φίλοι του σινεμά διδάσκονται σε βάθος την δημιουργική γραμματική της εικόνας. Οι προβολές μας καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και των κινηματογραφικών ειδών. Έχουν ιδιαίτερο χρώμα και παλμό καθώς το κοινό αποτελείται από τους μαθητές των εργαστηρίων, κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων, και πολλούς άλλους.

Το ZAGORIWOOD αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα την πρακτική. Οι διδάσκοντες είναι όλοι ενεργοί επαγγελματίες του κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μουσικοί κλπ. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ύπαρξης του φεστιβάλ είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε ήδη έχουν παραχθεί εκεί περί τις 30 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).

Μερικά από τα εργαστήρια: ντοκιμαντέρ, σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο, σενάριο, ηχοληψία, υποκριτική στην κάμερα, από την ιδέα ως την ταινία, animation κ.α.

Οι δραστηριότητες της διοργάνωσης δεν περιορίζονται στις κλειστές αίθουσες του παλαιού (χτισμένου το 1901) πέτρινου Παρθεναγωγείου των Κάτω Πεδινών. Απλώνονται σε πλατείες, αγρούς, ποτάμια αλλά και στα γειτονικά πολύ κοντινά χωριά. Η μοναδική ομορφιά της φύσης του Ζαγορίου προσφέρει στη διοργάνωση μια αληθινά ξεχωριστή ανάσα, κάνοντας τη συμμετοχή στο φεστιβάλ να γίνεται εμπειρία ζωής. Όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών …απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν.