Από την Ιδέα Στην Ταινία

IMG_20160717_131333

Στο εργαστήριο «Από την Ιδέα… στην Ταινία» ξεκινάμε από μια λέξη και ένα απλό αφηγηματικό παιχνίδι και καλύπτουμε όλη τη διαδρομή από την επεξεργασία της αρχικής ιδέας που οδηγεί σε σενάριο, τη σκηνοθετική σύλληψη και διαχείριση, την εξεύρεση χώρων και ηθοποιών, την εικαστική-αφηγηματική παράμετρο και το γύρισμα, τις δυσκολίες της παραγωγής ως το τελικό μοντάζ και την προβολή στο κοινό.

Στις 14 ημέρες που διαρκεί το εργαστήριο γίνεται μια συμπυκνωμένη αλλά βαθιά εξερεύνηση της διαδικασίας δημιουργίας μιας ταινίας. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι:

  • Μαθήματα (με θεωρία αλλά και πρακτικές ασκήσεις) πάνω στις βασικές συνιστώσες της κινηματογραφικής αφήγησης (σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, ήχος, μοντάζ).
  • Παράλληλα, οι  συμμετέχοντες αρχίζουν τη δημιουργία μικρών ιστοριών, ξεκινώντας από μία λέξη. Οι ιστορίες θα εξελιχθούν και ως το τέλος της 1ης εβδομάδας θα προκύψουν τα σενάρια μικρού μήκους που θα επιλεγούν να γίνουν ταινίες.
  • Ακολουθεί η οργάνωση παραγωγής με την εξεύρεση χώρων, υλικών, ηθοποιών κλπ.
  • Στη συνέχεια φθάνει η ώρα των γυρισμάτων όπου οι συμμετέχοντες περνούν από όλες τις θέσεις του συνεργείου.
  • Προτελευταίος σταθμός είναι η διαδικασία του μοντάζ και την τελευταία ημέρα των εργαστηρίων ακολουθεί η προβολή στο κοινό που γεμίζει το Σινέ Παρθεναγωγείο.


Το Εργαστήριο_1 είναι ένας μικρός, κουραστικός (αλλά χαρούμενος) μαραθώνιος.

Στη διαδικασία περιλαμβάνονται ακόμα και οι προβολές αποσπασμάτων από ταινίες (ως βοηθητικό υλικό των μαθημάτων) όπως και στοιχεία ιστορίας του κινηματογράφου (μέσα από προβολές). Η εργασία, όπως και στα υπόλοιπα εργαστήρια, γίνεται με τη χρήση laptop και όποιου τύπου ψηφιακής κάμερας.