5ο Εργαστήριο – Ιούλιος 2014

  • 5ο Εργαστήριο – Ιούλιος 2014

5ο Εργαστήριο – Ιούλιος 2014

– “Electra” του Πέτρου Σεβαστίκογλου:

Electra- poster“Η «Ηλέκτρα» γυρίστηκε σε διάστημα δύο ετών. Δούλεψα μόνος μου ως σκηνοθέτης και κάμεραμαν, στη Σενεγάλη και την Ελλάδα , χωρίς άλλο συνεργείο και σε απόλυτο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Η ιστορία βασίζεται στον αρχαίο Ελληνικό μύθο της Ηλέκτρας. Τα δυο χρόνια του γυρίσματος και των αυτοσχεδιασμών αποκάλυψαν ένα από τα βασικά θέματα του μύθου, που είναι η αναζήτηση της ταυτότητας. Η Ηλέκτρα είναι μια ξένη στην ίδια της τη χώρα, όπως και σε άλλες χώρες. Το μόνο μέρος όπου μπορεί να αναζητήσει την ταυτότητά της είναι ο ιδιωτικός της κόσμος που η ίδια προσπαθεί να δημιουργήσει. Από την Αφρική στην Ευρώπη η ταινία είναι ένα παζλ που συντίθεται από κομμάτια της σπασμένης της ταυτότητας. Το νήμα της ιστορίας δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά αλλά τις συναισθηματικές επαφές της Ηλέκτρας. Το παρελθόν επανασυνδέεται, το παρόν παίρνει σχήμα και το μέλλον μπορεί να το φανταστεί. Το πραγματικό ταξίδι της Ηλέκτρας είναι τελικά η ίδια της η χώρα. Η χώρα της Ηλέκτρας είναι το ίδιο της το ταξίδι.” -Πέτρος Σεβαστίκογλου

– “7 Θυμοί” του Χρήστου Βούπουρα:

Πόστερ-7Ο Χουσάμ, Άραβας μετανάστης, έρχεται στην Ελλάδα, “μια χώρα απίστων”, αποφασισμένος να την κατακτήσει χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, οπλισμένος με τη νιότη και την αθωότητά του, και να επιστρέψει με τα λάφυρα.
Ο Στρατής, Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία, παντρεμένος με Γερμανίδα και με παιδιά, ανακαλύπτει ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, όταν η οικογένεια του διαλύεται.
Ο Λαέρτης, Αλβανός μετανάστης στην Ελλάδα, ταλαντούχος μουσικός, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανοίκεια γι’ αυτόν ελληνική πραγματικότητα. Παιδί θαύμα κουβαλάει την κατάρα της ευφυΐας του.
Η Αλεξάνδρα, Ελληνογαλλίδα, επίσης μουσικός, χρεωμένη με την φροντίδα της αλκοολικής μητέρας της, προσπαθεί να βρει τον δρόμο της.
Ο Μιχαήλ, ένας ιδιότυπος αστυνόμος της πεζής περιπολίας, κυνηγά με την σφυρίχτρα του τους μετανάστες και παράλληλα εξωραΐζει τη ζωή του με ιστορίες που ο ίδιος κατασκευάζει.
Ο Ναούμ, διευθυντής τραπέζης πιστεύει ότι τα πάντα μπορούν να εξαγορασθούν με το χρήμα, ακόμα και τα αισθήματα.
Έξι άνθρωποι κουβαλούν τον θυμό τους απέναντι σε κάτι, που ενώ μοιάζει να είναι διαφορετικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αναζήτηση της αγάπης. Οι ιστορίες τους διασταυρώνονται με την ιστορία του Πέτρου, που είναι ο βασικός ήρωας.

Ο Πέτρος, αρχαιολόγος γραφείου, παρατηρεί, συμμετέχει, ερωτεύεται, συναλλάσσεται με τους ανθρώπους αυτούς, επηρεάζει και επηρεάζεται. Ο Πέτρος αμφισβητεί την έννοια της αγάπης, προτάσσει την ματαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, και πιστεύει ότι όλες οι πράξεις του ανθρώπου αντανακλούν την έκφραση των βαθύτερων συμφερόντων τους. Μέσα από την ματιά του Πέτρου  βλέπουμε λοιπόν τους θυμούς αυτών των ανθρώπων, και ψηλαφούμε τον δικό του θυμό για την ματαιότητα της ζωής, αλλά και το κέρδος από τη συνειδητοποίηση αυτής της ματαιότητας.

Η επαφή του Πέτρου με τους έξι αυτούς ανθρώπους είναι κατ’ αρχήν μια εμπειρία τραυματική. Για κάθε μια απ’ αυτές ο Πέτρος θα καταβάλει και ένα αντίτιμο. Μερικές φορές υλικό, άλλες καθαρά ψυχικό – συναισθηματικό. Κάποτε και τα δύο. Το κέρδος της Εμπειρίας θα καλύψει την απώλεια; Το τέλος είναι ανοιχτό και διφορούμενο. Η τελευταία χειρονομία του είναι ένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της υπαρξιακής ισορροπίας. Είναι όμως και λύση προσωρινή. Ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση;

Image034_VOUP

Χρήστος Βούπουρας

Φιλμογραφία:

Κινηματογράφος:
– “Λιποτάκτης” (σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόρρα), ταινία μεγάλου μήκους (1987), 35mm, 113′
– “Παμβώτις – Δημήτρης Χατζής” (σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόρρα), ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους για την ΕΤ1 (1990),  16mm, 30′
– “Mirupafshim” (σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόρρα) ταινία μεγάλου μήκους (1997), 35mm, 121′
– “Ο Χορός των Αλόγων” ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (2001), 35mm, 64′
– “Νεώριον, ο φρουρός των πλοίων” βιομηχανικό ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους (2005), digital beta, 38′
– “7 Θυμοί» (2014)

Λογοτεχνία:
– “Mirupafshim: θα πει καλή αντάμωση” μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόρα (Εκδόσεις Εστία, 2000)
– “Στο Αδιέξοδο της Οδού Ασωμάτων» διηγήματα (Εκδόσεις Εστία, 2004)
– “7 Θυμοί” μυθιστόρημα υπό έκδοση (Εκδόσεις Εστία, 2014)

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *